til oversigten
luk tekstboks

Kungsängen Strukturplan

PROJEKT Strukturplan, Kungsängen
KLIENT Besqab og Ikano
PERIODE 2016 -
AREAL 120.300 m2

Vis beskrivelse Skjul beskrivelse


Juul | Frost Arkitekter står bag strukturplanen for et 120.300 m2 område af bydelen Kungsängen i Uppsala. Området er i dag et udtjent industriområde, men skal transformeres til en nuanceret bydel med attraktive boliger. Planen indeholder 1000 nye boliger, restauranter, butikker, børneinstitutioner og et kulturhus og fokuserer på at skabe forbindelse mellem Uppsala by og vandet, men også bevaringen af den industrielle grundstemning.

Den eksisterende struktur og bebyggelse udgør en barriere mellem åen og resten af byen. Strukturplanen fokuserer derfor på åbne karréer og gennemgående stræder. Planen introducerer nye retninger, forbindelser og flows, der giver nye rumlige oplevelser. Blandt andet får Kungsängen et grønt og åbnet “kulturstrøg”, og nye tværgående forbindelser skal binde byen bedre sammen, så området Kungsängen transformeres fra barriere til byens nye bindeled.

Kungsängen rummer industribygninger fra forskellige epoker. Juul | Frost Arkitekter har foretaget en analyse af de bygningsmæssige konsekvenser ved transformationen fra industribyggeri til nye funktioner, som grundlag for udvælgelsen af tilpasningsdygtige og bevaringsværdige bygninger. Primært bevares de eksisterende bygninger ved vandet i en historisk front med plads til bevægelse mellem bygningerne. Strukturplanen foreslår, at bygninger og udearealer fortsat præges af den røde tegl for at forstærke områdets identitet og iscenesætte samt bevare den industrielle grundstemning.