JUUL FROST ARKITEKTER I NYT PARTNERSKAB: STAMPET LERJORD SKAL MINDSKE KLIMABELASTNINGEN I FREMTIDENS BYGGERI
En grøn omstilling af byggebranchen kræver nye byggematerialer, og en af løsningerne kan være stampet lerjord. Derfor undersøger Juul Frost Arkitekter i et nyt partnerskab, ’Leralliancen’, nu mulighederne for at opføre byggeri med brug af stampet lerjord. Målet er bidrage til at reducere klimaaftrykket i byggebranchen og indsamle viden om nye byggemetoder. Med støtte fra Realdania påbegyndes de indledende undersøgelser.
Når vi i fremtiden bygger nye ejendomme i Danmark, kan beton måske erstattes af stampet lerjord. Stampet lerjord har nemlig en lang række attraktive egenskaber, der bl.a. bidrager til at reducere CO2-udledningen betydeligt ved opførelsen af nye bygninger. Det er baggrunden for, at PensionDanmark, KIRKBI og CPH Village sammen med tegnestuerne Juul Frost Arkitekter, ReVærk og MEE Studio har indgået ’Leralliancen’, der skal undersøge, hvordan vi kan anvende stampet lerjord. Alliancen har netop modtaget en bevillig fra den filantropiske forening Realdania til at foretage de indledende undersøgelser.
’Leralliancen’ adresserer de nuværende udfordringer med produktion, hvor tid og pris gør det svært at industrialisere, kommercialisere og skalere stampet lerjord som byggemateriale. Her undersøger partnerskabet også muligheden for at anvende ny robotteknologi til produktion af stampet lerjord. Det kan bidrage til at nedbringe pris og produktionstid markant.
De mange positive egenskaber ved stampet lerjord kan bidrage til at mindske CO2-udledningen i byggerier. Først og fremmest giver lerjord som erstatning for beton en betydelig klimafordel. Men der er også gevinster at hente i udfordringen med at afskaffe overskudsjord fra byggeriet, og så er lerjord også cirkulært, da det enten kan stampes til nye elementer, eller knuses og føres tilbage til jorden.
Med de forestående projekter håber ’Leralliancen’ på afdække eventuelle risici og tilvejebringe viden og en konkret byggemetode gennem tre eksempelbyggerier.
Fakta: De grønne effekter af stampet lerjord
- I gennemsnit udleder vi i dag knap 10 kg CO2-ækv./m²/år ved nybyggeri af boliger (ifølge LCAbyg og AAU BUILD-rapporten SBI 2020:04).
- Pilotprojektets indledende livscyklusberegninger viser, at stampet lerjord i kombination med træ har potentialet til samlet at skabe et hybridbyggeri med et aftryk på 2,5 kg CO2-ækv./m²/år. Det svarer til en reduktion på 75 % i CO2-udledningen.
- Dertil kommer det cirkulære potentiale ved at kunne genanvende lerjord i nye elementer eller knuse det og føre det tilbage til jorden.
- Derudover kan meget dansk lerjord anvendes direkte fra en eventuel byggegrund, så transport og overskudsjord reduceres markant.
Partnere i Leralliancen
- Rådgiverteam: Juul Frost Arkitekter (projektledelse) ReVærk og MEE Studio
- Underrådgiver og ingeniør: Werner Sobek GmbH
- Underentreprenør: Én Jord
- Odico Construction Robotics