DEBAT: VI HAR BRUG FOR EN NORDISK VINTERBY, DER GIVER OS LYST TIL AT VÆRE UDE HELE ÅRET
Vi skal gentænke byrummet, så det også om vinteren bliver et aktiv for os. Derfor er blandt andet producenter af materialer, lys- og byrumsinventar, ildsjæle og arkitekter gået sammen om et manifest for en nordisk vinterby, skriver Helle Juul fra Juul Frost Arkitekter, Jannick B. Pedersen fra MoreFutures og Lotte C. Breengaard fra Bloxhub.
"Byen er præmis for sundhed og livskvalitet
Byen er en vigtig præmis for vores sundhed og livskvalitet. Den udgør rammerne for byboernes fysiske, psykiske og sociale sundhed med udeliv, aktiviteter og sociale møder. Om sommeren vel at mærke.
For når vinterhalvårets gråtoner, dens mørke og kulde trænger sig på, bliver vi indendørs. Alt for ofte erstattes sommerens livsmod af tristhed, ensomhed, inaktivitet og nedsat energi.
5 til 10 procent af den danske befolkning rammes ifølge Sundhed.dk årligt af vinterdepression i større eller mindre grad. 12 procent oplever, at årstidsændringerne er et problem for deres velvære. Og 57 procent angiver, at de er mindre fysisk aktive i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret, ifølge Friluftsrådets undersøgelse af danskernes friluftsliv.
Fokuser på det, vi kan ændre
I Norden er det gråt, koldt og vådt store dele af året. I Danmark regner det 179 dage om året, og antallet af timer med lys daler drastisk om vinteren.
Det står ikke til at ændre. Derfor skal vi i stedet fokusere på̊ det, vi kan ændre. Hvordan kan rammerne for vores byer indbyde til bevægelse udendørs? Hvordan kan de understøtte trivsel, samvær, sundhed og aktivitet – også om vinteren?"
Hvordan skaber vi i fællesskab en vinterby, der inviterer os udenfor? Hvor mørke, kulde, blæst, regn og sne skaber potentiale for oplevelser, aktiviteter og fællesskab? Læs vores debatindlæg her