Rasteplads Börringe – et uimodståeligt stop på rejsen
Börringes nye rasteplads skal være et uimodståeligt stop, der beriger rejsen. Den nye rasteplads får en markant identitet, der forstærker og formidler stedets historie, naturens tilstedeværelse og den biologiske arv. Fremtidens rasteplads er en invitation til ophold, mentale pauser, naturoplevelser, læring og bevægelse. Kort og godt: et stop der fremmer vores trivsel og trafiksikkerheden.
Rastepladsen skal være en attraktiv, funktionel og en poetisk pause på rejsen.
Fremtidens rasteplads er nænsomt tilpasset landskabet
Udformningen af rastepladsen tager afsæt i det omgivende natur- og kulturlandskab. Her har istiden formet det store dødislandskab med skove, bakker, dale og vandhuller. Senere har mennesket sat sine kulturspor i dyrkningslandskabets marker og alléer. Imellem stringente pløjefuger og traktorspor dukker øer af natur og fortid stadig frem i de karakteristiske åkerholme: små pauser af vild natur, der giver orientering i det dyrkede landskab. Rastepladsen følger nænsomt terrænet og forstærker landskabets eksisterende træk: Parkeringszonen lægges på den eksisterende flade del af grunden og åkeholme etableres i det mere kuperede terræn. Bygningen lægges på et plateau imellem.
Fremtidens rasteplads formidler det store landskabs fortællinger
Den landskabstilpassede rasteplads fusionerer stedets særegne kultur- og naturhistoriske lag med nutidens behov for infrastruktur og hvil. Den er designet i et helhedsgreb, hvor landskabsarkitektur, trafikplanlægning og arkitektur spejler dyrkningslandskabets rationelle linjer og åkerholmenes bløde morfologi. Rastepladsens er et naturbaseret læringslandskab, der formidler egnens kultur- og naturhistorie.
Fremtidens rasteplads er tryg og fremmer trivsel på rejsen
Rastepladsen skal være en attraktiv, funktionel og en poetisk pause på rejsen. Derfor er den designet med tryghed, sikkerhed, komfort og oplevelser for øje, uanset tidspunktet på året eller døgnet. På rastepladsen er der plads til ophold i sol og skygge samt læ og ly. Vi ved fra forskning, at bevægelse og pauser i naturen stimulerer til fysisk aktivitet og at korte ophold i grønne omgivelser nedsætter stressniveauet. Derfor er pladsen designet så du kan strække benene på naturstien eller tage en mental pause i et af de grønne åndehuller.
Samarbejdspartnere: CIVIT ingeniører og lysdesigner Arthur van der Zaag
Den nye rasteplads er udformet som et helhedsgreb, hvor samspil mellem tekniske og trafikale forudsætninger skaber rammer om en æstetisk naturoplevelse.